Hevosurheilu-laukkakisat

Hevostelu ei pelkästään tarkoita sitä, että mennään tallille ja ratsastetaan peppu kipeänä tunti, hoidellaan hevonen kuntoon takaisin ja tullaan takaisin hevoselta haisten.

Joku toinen on nimittäin voinut hurahtaa siihen toiseen hevospuoleen eli tyytyä vain katsojaksi. Ja lajeja, joita seurata vaikka tv:n välitykselläkin on raveista laukkakisoihin. Hevosurheilu on iso bisnes, jonka ympärillä pyörii isot rahat. Otetaan esimerkiksi laukkakilpailut. Niitä laukataan ympäri maailman 1800-luvun loppupuolesta lähtien ja tänä päivänäkin niissä liikkuu huimat rahasummat niin palkintopuolella kuin vedon välityksessäkin. Hyvät laukkahevoset maksavat miljoonia ja niiden takia voidaan vaikka tappaakin. Jos kyseessä on jonkin tietyn ikäluokan hevoset, puhutaan silloin derbystä ja samaa termiä voidaan käyttää myös ravipuolella. Suomeen laukkakisat eivät ole oikein juurtuneet mutta naapurimaasta Ruotsista löytyy useita eri kisoja.

Mutta palatakseni näihin laukkahevosiin. Niistä voidaan maksaa miljoonia, ja yleisemmin ne ovat englantilaisia täysverisiä mutta myös arabihevosia tavataan laukkaradoilla. Kisamatkat vaihtelevat 400 metristä kilometreihin ja hevosen selässä ratsastavalla jockeylla on myös tärkeä rooli hevosen menestyksessä. Jockeyt eivät saa olla isokokoisia eivätkä painavia. Kisapäivät ovat aina huikea tapahtuma ja keräävät tuhansia katsojia paikalle. Vielä jännempää kisojen seuraaminen on jos niistä on tehnyt jonkinlaisia vetoja, etenkin paikan päällä. Tai kotioloissa kirjautumalla Betsafen sivuille ja ottaa osaa vaikka Cheltemhamin Festivaaleille, perinteisille maaliskuun laukkakisoille, joita on pidetty jo vuodesta 1860. Cheltemhamin laukkakisoissa on monta jännittävää lähtöä tarjolla, ja jotkin näyttävät kertoimien puolesta tiukemmilta kuin toiset. Cheltemhamin laukkojen jälkeen päästään jännäämään huhtikuun alussa myöskin Aintree Grand Nationalia, johon kannattaa ottaa myöskin osaa Betsafen hyvillä vedoilla.

Mutta takaisin laukkakisoihin. Vanhimmat kisat ovat aina niinkin kaukaiselta ajalta kuin 1800-luvun loppupuoli ja koska parhaimmat laukkahevoset ovat juuri lämminveribrittejä, ei ole ihme että lajin syntyseutu on juurikin Britannia. Eikä sattumaa sekään, että laukkakisoja pidetään hieman ”paremman väen” kisoina joihin kuninkaallisetkin ottavat osaa. Yksi näistä isoista kisoista on Ascot, joka juurikin yhdistetään siniveristen suosimaksi esittelytantereeksi. Ascotin kisoista tulee mieleen myös hevoskisan lisäksi hattukisa, jossa nähdään toinen toistaan mielikuvituksellisempia hattuja. Koska tämä ON Royal Ascot, on pukukoodikin tiukka.

Hevosista vedonlyöminen on hauskaa ja etenkin silloin kun ei ole hajuakaan kuka on hyvä ja kuka ei, on kiva perustaa voittajavedot nimen perusteella. Vai mitä sanotte tämän lähdön hevosten nimistä: Good Girl Flies vastaan Six of the best? Kyllä itse ainakin laittaisin ensin mainitulle muutaman euron kiinni. 

Bookmark the permalink.