Puutarhan esteettisyys on tärkeä tekijä hevostilan viihtyvyydessä

Hevoset ovat Suomessa suosittuja eläimiä, ja sää olosuhteisiin sopivia. Hevostiloja on kaiken kaikkiaan useampi sata Suomen rajojen sisäpuolella. Näillä kauniilla eläimillä on aina ollut merkittävä osa ihmisten kulttuurissa, ja niitä on kesytetty jo 4500-2500 eKr. lähtien. Hevosia on perinteisesti käytetty ratsuina, veto- ja kantoeläiminä sekä maataloustöissä. Muutama vuosikymmen sitten oli normaalia, että useilla maatiloilla oli hevonen päivittäisiä askareita varten.

horse_farm_261839936

Kun koneet ovat korvanneet hevoset niiden aiemmissa käyttötarkoituksissa maatalous- ja metsätöissä, on hevosten elämästä tullut huomattavasti kevyempää. Nykyään hevosilla lähinnä ratsastetaan ja ohjastetaan erilaisissa kilpailuissa. Hevonen on hyvin yleinen kotieläin, ja se tuo iloa sekä lämpöä monelle hevostilalle ja alasta innostuneelle.

Hevosen hyvinvointi on ykkösasia

Myös hevosen hyvinvoinnin kannalta on tärkeää päästä ulkoilemaan riittävästi monien muiden eläinten tavoin. Yksikään hevonen ei voi olla juoksutettavana jatkuvasti, joten on tyypillistä rakentaa hevosaitaus, jossa eläin saa vapaasti liikkua ja tarvittaessa seurustella muiden eläinten kanssa. Useat rajoitukset koskevat aitauksia, jotta kauniin eläimen hyvinvointi säilyy.

Hevosten hyvinvoinnin kannalta aitausten tärkeimpiä ominaisuuksia ovat niiden koon lisäksi käytetyt pohja- ja aitamateriaalit. Hevosella kuuluu olla myös mahdollisuus jonkinlaiseen sääsuojaan, hellepäivän tai hirmumyrskyn sattuessa. Aitauksen koon tulisi olla sellainen, että eläimellä on tilaa liikkua myös ravaten ja laukaten tämän niin halutessa. Suositeltavana vähimmäiskokona on pidetty yhtä hevosta kohden 20×25 m eli 500 neliömetriä.

Hevosaitausten on hyvä olla eläimille mielekästä materiaalia. Lisäksi niiden kestävyyteen on syytä kiinnittää huomiota. Käytännöllinen ja kriteerit täyttävä vaihtoehto onkin kolmerivinen puuaita sähkölangalla.

Hevostilaan lisää viihtyvyyttä kauniilla puutarhalla

Hevostilat sijoittuvat usein maaseudulle, jossa hevosaitaus on osana puutarhaa samalla tavoin kuin puutarhakasvitkin. Aitaus vie paljon tilaa ja ei välttämättä esteettisesti miellytä silmää samoin kuin hyvin hoidettu laadukas puutarha. Tarjolla on monenlaisia esteettisiä ratkaisuja, jotka tyyliltään sopisivat monelle erilaiselle hevostilalle.

Kasviaitaa on kenties hankala sijoittaa hevosten läheisyyteen, mutta aitauksen olemassaolo pihassa luo tunnelmaa. Uudenlainen kaunis pensasaita sopisi maaseudun teemaan juuri sopivasti täydentämään viehättävyydellään hevosten kauneutta.

Bookmark the permalink.