Hevosurheilu- Ravit

Suomalaiset ovat ravikansaa. Tänne peräpohjolaan eivät laukkakisat ole oikein rantautuneet mutta raveja on pelattu yhtä kauan kuin muualla on laukattu laukkakisoissa eli 1800-luvun lopusta.

Alun perinhän raviurheilu on Yhdysvalloissa kehitetty jo 1700-luvulla, ei tosin ihan nykyisenkaltaisilla raviradoilla vaan enemmänkin luonnon niityillä ja sen sellaisilla. Mutta 1800-luvulle tultaessa toiminta alkoi hioutumaan ja hevosten järjestelmällisempi kasvatus laajenemaan. Ja tähän päivään tullessa ravit ovatkin jo todella suosittuja hevoskisoja ympäri maailman.

Suomessa raveihin on ennen kaikkea liitetty yksi kansanryhmä eli mustalaiset. Romaneilla on vanhat perinteet hevosten pareissa, mutta hieman on katoa käynyt siinäkin suhteessa, että vain noin reilu sata romania enää puuhastelee hevosurheilun parissa. Aiemmin yhä useampi romani omisti hevosen ja kiersi raveissa tienaamassa elantoaan.

Kotimaisten ravureiden maine maailmalla on korkea, onhan ravit Suomessa se juttu eli suosituin laji hevosurheilussa. Tänä päivänä suomenhevosten käyttö metsätöissä ym. on häviävä perinne ja reilusti yli puolet koko maan suomenhevoskannasta onkin mukana hevosurheilussa. Mikä on hienoa, ettei lämminveriset ole syrjäyttäneet koko suomenhevoskantaa. Suomessa raveja pääsee katsomaan noin neljälle kymmenelle radalla, joista päärata on Helsingissä sijaitseva Vermon ravirata. Suomen pääkisa raveissa on Kuninkuusravit, jotka ravataan vuosittain ja tämän vuoden kisat ravataan Porissa elokuun alussa. Kaikkien aikojen ensimmäiset kuninkuusravit ravattiin Suomessa vuonna 1924. Historiaan mahtuu muutama heppa jotka ovat kuninkuustittelin voittaneet viidesti, muun muassa Vekseli on yksi näistä oriista. Pentti Savolainen puolestaan on se herra, jonka kasvatit ovat kisoissa pärjänneet 13 kertaa.

Millainen sitten on hyvä ravihevonen? Siihen osaa varmaan parhaiten vastata vaikka nettisivu hevosen omistamisesta kuten tämä. On monia seikkoja joita ottaa huomioon vaikka vanha sanonta sanookin että lahjahevosen suuhun ei saa katsoa.  Mutta eihän sikaakaan saa ostaa säkissä, joten parempi luottaa asiantuntijoihin tässä(kin) tapauksessa.

Bookmark the permalink.